Blogia
EASYFISQUIM , ESO i Batxillerat.

1B Tutoria 27-4-12 : Text de català per a resumir i treure la idea principal i les idees secundàries.

Aquest és el text que heu de resumir pel proper divendres i dir la idea principal i les secundàries. Primer indiqueu a la llibreta quina és la idea principal del text, després les secundàries i per últim escriviu el resum d´aquest text:


Aquesta setmana finalitza el curs escolar. I arriben les notes i també el moment de decidir com organitzar la vida familiar per atendre els infants. Volem explicar una realitat que no es percep habitualment.

Colònies, campaments, camps de treball, estades lingüístiques o esportives són una oportunitat excepcional perquè infants i joves gaudeixin de l'estiu. Es podria pensar que les colònies són una manera més d'ocupar el temps lliure, però cada estiu són més les mares i pares que prenen consciència de la importància que els fills visquin aquest període lúdic amb el màxim profit personal. Parlem d'activitats extraordinàries que afavoreixen la socialització, els aprenentatges, el contacte amb la natura, la convivència, integrant valors positius des de l'exemple de monitors i monitores, molt més propers generacionalment als infants que les famílies o els mestres. Les activitats del lleure a l'estiu tenen un fort arrelament a Catalunya que s'ha estès com un element més d'una societat que no vol tenir barreres i on un dels indicadors del seu benestar és la valoració que fa de la importància de l'educació més enllà de l'horari escolar.

A Catalunya, encara tenim un model d'educació en el lleure excepcional. A pocs llocs més existeix amb la riquesa, pluralitat i diversitat que tenim al nostre país. Els reptes i les contribucions socials són de primer ordre. Les realitats també han evolucionat, i certament la intencionalitat educativa té múltiples cares o dimensions (agrupaments, campaments, colònies escolars, casals, rutes...). Els centres d'esplai, les entitats que organitzen aquest tipus d'activitats, formen part del paisatge català per a una majoria de la societat. A l'estiu... colònies és el normal. Però ens hem aturat mai a pensar en els milers d'infants que no en podran gaudir?

Estem en un context social molt complicat. Amb una profunda crisi econòmica que afecta el nostre país. Amb un nivell molt alt d'exclusió social, i amb un nivell de fracàs escolar (30%) i de pobresa infantil (25%) intolerable. Hem de mobilitzar allò millor de nosaltres per a aquest gran repte social, afavorint la igualtat d'oportunitats dels nens i nenes, que no només es juga en el marc escolar. Fora de l'aula es construeixen notablement les identitats i les capacitats. I també cal exercir la responsabilitat individual i col·lectiva, la solidaritat. Segurament el paper de l'Estat es ressituarà, i les persones i la societat civil hauran de potenciar-se.

Tanmateix, l'educació en el lleure no és considerada un dret fonamental. I podem assegurar que per a molts infants és fonamental per al seu desenvolupament i la seva educació, com també ho pot ser per al futur de la nostra societat. Cada vegada són més les famílies que han de fer esforços molt importants perquè els seus fills puguin gaudir d'un lleure de qualitat, o fins i tot n'hi ha moltes que no s'ho poden permetre. No gaire lluny, en barris de les nostres ciutats, ben a prop nostre, a poques estacions de metro o parades d'autobús malviuen famílies d'orígens diversos sense uns recursos mínims. Per a aquestes famílies, l'opció per als infants quan arriba l'estiu és que es quedin a casa sols mirant la televisió o voltin per places i carrers. Aquests nens i nenes presenten freqüentment carències afectives, sanitàries, de desenvolupament i relacionals. En molts casos, l'experiència de les colònies esdevé una experiència educativa i d'integració social única i un espai ideal per suplir aquestes mancances i contribuir al seu creixement.

Comença l'estiu; en el temps de lleure és quan més es constaten les desigualtats socials. Però quan es tracta dels infants i quan la diferència els exclou d'una intervenció educativa, estem convençuts que caldria prendre'n més consciència. L'acció preventiva del casal d'estiu i de les colònies, davant les hores i hores de carrer, pot ser determinant per a una posterior joventut sana. Negar aquesta oportunitat és una omissió social d'incalculables conseqüències. Esperem que l'administració pública en prengui consciència ajudant de forma real les famílies i entitats promotores d'activitats educatives en el lleure, i la resta de la població reflexionem sobre l'oportunitat de becar infants perquè puguin anar de colònies. Becant infants a través de les entitats d'educació en el lleure podem contribuir a un estiu més ple, donant una oportunitat per créixer a molts infants.

0 comentarios