Blogia
EASYFISQUIM , ESO i Batxillerat.

1B,1C i 1D d´ ESO Preguntes de repàs per l´examen de la fusta i materials. (3ª avaluació).

1B,1C i 1D d´ ESO  Preguntes de repàs per l´examen de la fusta i materials. (3ª avaluació). Aquí us deixo una sèrie de preguntes que si les contesteu a mesura que aneu repassant amb el llibre digital us ajudaran molt a l´hora d´estudiar per a l´examen que teniu el proper dijous 31-5-12.

Si vols fer bé aquesta feina, fixa´t, cal que vagis contestant aquestes preguntes a mesura que vas estudiant al llibre digital, i a poc a poc, conforme vas llegint els diferents apartats podras contestar les preguntes que tens a continuació. Algunes preguntes, les podras contestar amb els apunts de classe ja que han sigut explicades pel professor a classe, si és que has estat atent a l´aula i has copiat de la pissarra.
NO comences a contestar cap d´aquestes preguntes sense haver-te llegit encara que sigui una vegada tot el tema del llibre digital. Primer t´el llegeixes i després comences a contestar una a una ajudan-te de nou amb el llibre digital.


Us vaig a contestar algunes de les preguntes que són una mica més difícils:
1. Quins tipus de fusta dura i tova hi ha a Europa?.
2. Quins tipus de fusta dura i tova hi ha a Africa, Amèrica i Asia?.
3. Per què es fa avuí en dia la recollida selectiva als barris, ja sigui de metalls, vidre, fusta, etc?.
Resposta: Perquè d´aquesta manera es poden recollir tots els residus per separat sense que estiguin barrejats i així és més fàcil fer el reciclatge i portar cada material a les fàbriques per tornar a fer vidre o paper o cartró , etc. Per tant és important que tots separem els residus a casa i es aboquem en contenidors separats quan sortim a llençar les deixalles.
4. Qué és la tala controlada d´arbres i per què es fa?.
Resposta: La tala controlada consisteix en no talar tots els arbres d´un lloc i deixar sense res un bosc, sinó talar solament els arbres que es necessiten i tenir en compte que s´han de deixar molts perquè el bosc pugui seguir creixent. Si no fos així acabariem pronte amb tots els arbres solament pel fet de que l´home necessita fusta.
5. Quines són les parts que té un tronc i què són les anelles que es veuen quan es talla un tronc?.
6. Quins són els pasos més importants del procés de fabricació del paper?.
7. I quines diferències hi ha entre el paper i el cartró?.
8. Quines diferències fonamentals hi ha entre el paper reciclat i el normal?.
Resposta: Per a contestar aquesta pregunta pots mirar un video que hi ha penjat aquí al bloc que parla sobre el paper reciclat. Trobaràs aquest video aquí en l´apartat de 1 ESO TECNOLOGIA.

9. Qué és la fotosíntesis i com la relacionaries amb el procés de formació del tronc i per tant amb la densitat de la fusta que finalment adquirirà l´arbre quan sigui tallat?. Resposta: La fotosíntesis és el procés mitjançant el qual la planta transforma els nutrients que porta a través de la saba fins a les fulles, on transforma les substàncies minerals amb aigua en sucres i composts orgànics a través de la llum que absorbeixen les fulles. Per tant, la quantitat d´aliment que transformen les fulles depèn de si és hivern o estiu, ja que segons l´època de l´any l´arbre hi treballa més o menys i el procés de la fotosíntesis és més efectiu o menys. Així doncs, si per exemple a l´hivern l´arbre fa més lenta la fotosíntesis i la saba porta menys nutrients, això provocarà que els anells que es formen al tronc siguin diferents que els que es formaran a l´estiu, per tant creix una fusta al tronc amb característiques diferents de la que es formarà a l´estiu, i això implica una fusta diferent on les cèl.lules creixen de manera diferent i per tant la fusta tindrà una densitat diferent segons l´estació de l´any que es tracti.



10. Hi ha propietats importants que serveixen per caracteritzar els materials i en especial la fusta, com per exemple la resistència a la tracció, a la compressió i la flexió. Podries explicar qué és i com s´apliquen cadascuna d´aquestes propietats a la fusta?.

11. Qué es la duresa i com es mesura aplicada a la fusta?.
Resposta: Recorda que la duresa d´un material és la resistència que té a ser ratllat, no a trencar-se ni doblegar-se ni res, sinó lo que costa de ratllar un material. En el cas de la fusta el que es fa es deixar caure des d´una determinada altura una punxa metàl.lica com un clau sobre diferents tipus de fusta i segons deixi més marca o menys en cada fusta (el forat que deixa el clau en la fusta quan cau i colpeja) podem saber quina fusta és més o menys dura.


12. És molt important saber què explica la densitat i en especial pel cas de la fusta. Explica perquè la fusta és un material poc dens, i per quines raons la fusta d´un arbre creix de manera que adquireix poca densistat quan es tallat.

Resposta: Primer de tot recorda que la densitat és la propietat que ens diu quanta matèria hi ha dintre d´un espai o volum determinat, per tant un material dens serà aquell que dintre del seu tamany té concentrada molta quantitat de matèria, i un material poc dens és aquell que dintre d´ell té poca matèria, o sigui poc apretats els àtoms o que la seva matèria està poc concentrada en el volum que ocupa.
Per exemple, dues boles de billar de igual tamany, una de fusta i altra de ferro. Encara que siguin de igual tamany i forma, la de ferro està feta de ferro és clar, i el ferro és un material on els àtoms estan molt junts i apretats i cada àtom és molt gran i pesat, per tant, si per al mateix tamany de bola resulta que en la de ferro hi ha més àtoms i a més estan més apretats, està clar que en la bola de ferro hi ha més matèria dintre del tamany de la bola. És per aquest motiu que diguem que la bola de ferro pesarà més, que és veritat, encara que el que pese més no és sinó una conseqüència de que la bola de ferro és més densa. Aquesta seria la resposta correcta, el ferro és un material més dens i això fa que la bola de ferro pesi més que la de fusta. La bola de billar de fusta no té els àtoms tan apretats ni la fusta té tants àtoms com en el ferro ni cada àtom de la fusta és tan gran i pesat com cadascun dels del ferro, per tant, la fusta és menys densa ja que pel mateix tamanya de bola hi ha menys àtoms i a més estan menys apretats dintre de la bola. És per això que tots saben que la fusta és menys densa que el ferro i qualsevol objecte de fusta del mateix tamany pesarà sempre menys que el mateix tamany de la mateixa cosa però feta de ferro.

La fusta és un material que està fet del conjunt de cèl.lules vives quan l´arbre és viu, i el principal material d´aquestes cèl.lules és la cel.lulosa. Quan l´arbre es talla, es deixa assecar perquè es perdi la saba, ja que sinó la fusta queda humida. Per tant, quan s´asseca i s´en va la saba, les cèl.lules van perdent l´aigua que tenien i la saba que els hi arrivaba i per tant la fusta es va quedant una mica més "buida" i això implica que es va quedant menys densa que abans quan l´arbre estava viu. A més, al perdre aigua, les cèl.lules es queden dintre amb bombolles d´aire i espais buits, i això fa que la fusta es faci menys densa encara. A més que la pròpia matèria de que està feta la fusta té unes característiques que li proporcionen una densitat baixa, comparat amb altres tipus de materials.


13. Per què la fusta sura a sobre de l´aigua?
Resposta: Perquè la fusta té buits i bombolles d´aire a dintre a més de que la fusta és un material on els àtoms estan poc apretats i per això la fusta té una densitat menor que la de l´aigua que és de 1 g/cm3. Així doncs, qualsevol fusta que suri a l´aigua ha de tenir una densitat menor de 1, com a màxim una densitat de 0.99 g/cm3, pero mai arribar a 1 perquè llavors seria igual de densa que l´aigua i no suraria, qualsevol valor de densitat però que sigui menor de 1, que és la de l´aigua.

quina densitat ha de tenir llavors un tros de fusta si sabem que l´aigua té una densitat de 1 g/cm3 ?. Resposta: 0,999 g/cm3 com a màxim, o qualsevol valor però que sigui menor que 1 g/cm3.


14. Si tenim diferents trossos de fusta, de diferents densitats com les següents:

0,98 g/cm3 , 0,75 g/cm3 , 0,66 g/cm3 , 0,83 g/cm3

Ordena els trossos de fusta de menys dens a més dens, o sigui, des del tros que més surarà a l´aigua fins el que més s´enfonsarà en l´aigua.
Resposta: 0,66 < 0,75 < 0,83 < 0,98 Les ordenem així perquè ès clar que la fusta que té menys valor de densitat (la de 0,66) és la fusta més lleugera i la que més surarà a l´aigua, mentre que la més densa i per tant la que menys surarà serà la de densitat més gran, la de 0,98 , que és la que té una densitat més a prop de 1(ja que 1 g/cm3 és la densitat de l´aigua). Així que recorda, la fusta que tingui un valor més petit de densitat és la que més sura, i la que tingui un valor més gran de densitat és la que menys sura, però que surarà igual perquè és fusta, solament que serà la que té més part de fusta per sota de l´aigua.



15. A més del paper i el cartró, hi ha materials derivats de la fusta molt importants, com el taulers artificials. Explica la diferència entre el contraplacat i l´aglomerat, així com què són els taulers DM i el tàblex.
16. Cal conèixer què és la saba i quina importància té a l´hora de talar els arbres al bosc. Podries explicar què és i per què és important tenir-la en compte a l´hora de talar els arbres?.

Resposta: La saba és el fluïd a través del qual l´arbre transporta els nutrients fins a les fulles i qualsevol altra part de l´arbre. Quan es tala un arbre, s´ha de deixar assecar perquè desaparegui la saba, perquè si no, la fusta no es pot treballar adequadament ja que és necessari que estigui totalment seca.


17. Què és la cel.lulosa i per què és un component important de la fusta?.
Resposta : La cel.lulosa és el compost fonamental que forma la fusta i les cèl.lule d´un arbre ja sigui al tronc o a les fulles, ja que la paret de les cèl.lules està feta d´aquest material. No es que sigui un component important de la fusta, és que podem dir que la fusta és cel.lulosa, o sigui, que es el component fonamental de la fusta.


18. A més de la fusta, hi ha materials molt importants avuí en dia per a totes les societats, com són els metalls, els plàstics, els materials ceràmics, els materials textils, el vidre i com no, la fusta. Fes un quadre com el que apareix al llibre digital i indica les propietats més importants de cada tipus de material, quins usos té cadascun i quins problemes presenta a l´hora del seu ús per contaminació o recollida quan ja han sigut utilitzats.
19. Què és la fibra òptica i quina millora ha aportat des del seu descobriment a les comunicacions?. Resposta: La fibra òptica és un material relativament nou que té la particularitat de transportar les senyals i informacions a molta més velocitat i qualitat per arribar abans als aparells receptors com televisors, etc.


20. Els aliatges són molt importants per a fabricar moltíssims objectes. Què són els aliatges i quins coneixes?.
Resposta: Els aliatges són barrejes homogènies de dos o més components on un d´ells al menys és un metall. Es diu que són barrejes HOMOGÈNIES perquè els components de la mescla estan tan ben mesclats i respartits que no es poden distingir ni amb un microscopi. Per tant els aliatges són barrejes molt ben fetes on al menys un dels components és un metall que està molt ben repartit entre els altres components a nivell microscòpic.
Entre els aliatges més comuns, pots consultar-ho al llibre digital, està l´acer (que es ferro molt ben barrejat amb carboni (el carboni no és un metall però el ferro si) i per tant deixa de ser ferro per convertir-se en un nou material barrejat que resulta ser molt més dur i resistent que el ferro a soles i que es diu acer i que a vegades pot ser inoxidable i tot), també tenim l´aliatge del bronze que és coure mesclat amb estany (els dos són metalls en aquest cas), també està el llautó (que és coure barrejat amb zinc, els dos són metalls també, i és per exemple l´aliatge d´aquestes llaunes de pinya o altres conserves), etc.
Per tant fixa´t, un aliatge en realitat a simple vista sembla com un metall, però no podem dir que és simplement un metall,no, el que si és és un material metàl.lic, però no solament això, sinó que està format en realitat per algun metall que està barrejat amb alguna altra cosa. Si no, quina diferència hi hauria entre un tros de ferro un un tros d´acer? doncs això, que no són per a res la mateixa cosa. El ferro és un tros de metall pur mentres que l´acer és un material metàl.lic que no solament té ferro, sinó que aquest ferro està barrejat amb carboni i per tant obtenim l´acer que és molt més dur i resistent que fer servir simplement un tros de ferro. Si fèssim servir vigues solament de ferro per a construir edificis s´oxidarien ràpidament i els edificis es vindrien a terra en un parell d´anys, és per tant que en la construcció es fan servir vigues d´acer que són més fortes i resistents i duraran molts més anys.
21. Indica, de cada tipus d´aliatge que coneixes, de quins components està format exactament.
22. Per què és bo reciclar i què implica aquest fet a la nostra societat en relació a la contaminació?.
23. Dibuixa l´estructura del cartró, indicant quantes capes té i perquè es tant resistent i s´utilitza llavors per a envasos i embalatges.
24. Quines etapes coneixes en la fabricació de la fusta des de que es tallen els arbres fins que es distribueix la fusta a les tendes?.
25. Sabries escriure la fórmula que es fa servir per calcular la densitat?.
26. Fixa´t que la densistat és la quantitat de matèria que hi ha dintre d´un espai o volum determinat de alguna cosa. Podries amb aquesta definició explicar una mica millor per què pesa més una bola de billar feta de ferro que una feta de fusta si ambdues tinguessin el mateix tamany?. Resposta: Si recordes, la densitat, D=m/V o sigui Densitat= massa/volum , és la quantitat de matèria que hi ha dintre d´un espai determinat. El que passa és que si tenim dues boles de billar iguals, una de ferro i altra de fusta, en la de ferro els àtoms de ferro estan molt molt apretats dintre de la bola, i per tant en caben molts més i per això aquesta bola pesarà molt més que l´altra de fusta, on els atoms estan més separats i per tant hi ha menys, i per això es diu que la fusta és menys densa que el ferro.


27. Quins acabats pot tenir un tabler fet d´aglomerat? vull dir, de quines formes es pot recobrir perquè l´acabat final del tauler no sigui tan lleig com un simple tauler marró d´aglomerat?. (Recorda els exemples que us vaig mostrar al taller, dels mobles que hi havien allà a la mateixa aula).
28. Quin producte química és el que s´empra per blanquejar el paper fonamentalment? (Consulta el llibre digital i el video que teniu penjat aquí al bloc sobre la fabricació del paper).
29. Com és més resistent un tros de fusta, si li fem una força de tracció en la direcció de les vetes o perpendicularment a les vetes? I si el que fem és una força de compressió?.
30. Quina és la fusta que millor soporta la flexió dels que coneixes o dels que apareixen al llibre digital?.
31. I quina és la fusta menys densa que coneixes i per tant que més sura a l´aigua?.
32. I quina és la que més s´enfonsa en l´aigua quan està surant?.
33. Quina és la fusta més dura que coneixes? Penses que hi ha relació entre la duresa d´aquesta fusta i el que sigui més o menys fàcil de treballar-la per a fer mobles? Què penses que serà més car, la fusta dura i que costa més de treballar o al contrari?.
34. Per què a països del nord d´europa i nordamèrica, o inclús aquí mateix a parts fredes de catalunya, es fica el terra de parquet o inclús les parets i el sostre estan fets de fusta?.
35. Per què diem que la fusta és un material VIU?. Resposta: Recorda que la fusta té la característica que l´influeix molt la humitat i l´aigua, per tant, és un material que pot canviar de forma i de tamany si es veu sotmesa a canvis d´humitat o si per exemple l´ataquen alguns insectes com les termites etc, per això es diu que és un material viu, perquè pot ser que evolucioni en el temps i no sempre és fixa i constant, és com un cos d´alguna cosa viva, perquè pot canviar d´aspecte , tamany i forma en el temps.


36. Quins problemes té això de que la fusta sigui un material viu a l´hora de fer mobles de fusta massissa?.
37. Quins problemes té la fusta natural i que no pateixen altres derivats de la fusta com els taulers artificials? per què passa això? Resposta: Els materials de fusta artificial, com han sigut tractats amb productes químics com cola i resines, els insectes no poden menjar-se la fusta perquè la cola i resina són verí per a ells, i la humitat tampoc pot afectar tant a la fusta perquè no hi ha espai en la fusta perquè aquesta està plena de cola i resina.

.
38. La humitat i alguns insectes poden atacar la fusta. Com i de quina manera? Com es pot evitar?.
39. La fusta ja seca, té bombolles d´aire a dintre de la seva estructura? i què implicacions té això?. Resposta: El que la fusta seca tingui bombolles d´aire al seu interior és una de les causes de la baixa densitat que caracteritza a les fustes en general.


40. Tu mateix has comprobat al taller com costa i de quina manera es pot treballar la fusta, quan has fet el tangram, l´arleguí, etc. Quan serres i treballes la fusta has vist que tot el terra i les taules es plena de serrín i restos de fusta i trocets. Què es pot fer amb tot això en lloc de llençar-lo a la paperera?. Resposta: Podem recollir tot aquest material, barrejar-lo amb cola i resines, prensar-lo fort i fer aglomerat i taulers artificials.


41. AQUESTA PREGUNTA NO LA TROBARÀS AL LLIBRE DIGITAL, BUSCA LA RESPOSTA A INTERNET.
Aquestes deixalles de fusta que queden després de treballar la fusta ja sigui al taller o inclús en una fàbrica, es poden fer servir per a més coses, podries dir quines?. Resposta: Us donaré una pista, recorda que si es crema la fusta aquesta dóna energia per poder fer altres processos industrials.


42. Si veus un tronc tallat com el de la foto d´aquest missatge del bloc, veuràs que hi ha unes esquerdes grans. per a què serveixen aquestes esquerdes que hi ha a dintre del tronc quan aquest està viu en forma d´arbre?. Resposta: A través d´aquestes esquerdes més grans és per on puja la saba per alimentar l´arbre i arribar a les fulles de dalt en particular, on les fulles agafen aquesta saba per a fer la fotosíntesis i transformar les substàncies que transporta la saba, gràcies a la llum solar que absorbeixen les fulles, en sucres i altres composts orgànics amb els que l´arbre podrà creixer després i crear més fulles i branques.




TREBALLA BÉ AQUESTES PREGUNTES, I SABRÀS SEGUR MÉS DE LA FUSTA QUE INCLÚS EL PROPI LLIBRE DIGITAL, I DE SEGUR TREURÀS UN 10 A L´EXAMEN. SORT!!

1 comentario

Ralf777 -

Pero de quins àtoms esta feta la fusta?