Blogia
EASYFISQUIM , ESO i Batxillerat.

1B TUTORIA: Text en català per treballar idea principal i idees secundàries, per a la sessió del divendres 11-5-12.

Aquí teniu el text en català que haveu de treballar avuí. El llegiu tres vegades tranquilament i treieu la idea principal, les idees secundàries i finalment cal que feu un resum del text a la llibreta:


En moltes ocasions, durant la consulta, els pares o fins i tot el propi nen demanen consells sobre quin tipus d’esport haurien de practicar, quant temps se li hauria de dedicar, quin tipus i quantitat d’exercici es consideren sans o quins controls periòdics implica la pràctica de l’exercici físic.

Un entrenament per a cada edat?.

Hem de tenir en compte que en els adolescents i preadolescents no hi ha un desenvolupament simultani, referent a l’augment en la longitud dels seus ossos i el seu desenvolupament muscular.

Això implica que hem de ser cauts a l’hora de plantejar entrenaments de força en aquestes edats, mitjançant programes específicament adaptats i minuciosament programats. A més d’aquests factors, cal tenir en compte les diferents categories de competició, tant masculines com femenines.

Quant a la densitat i consistència òssia, sembla ser que hi ha un augment progressiu als ossos des de la infantesa fins a la maduresa. En les persones que han realitzat una activitat esportiva durant els anys de creixement, aquest creixement és major. Així, redueixen el risc de malalties per falta de mineralització, en els anys posteriors.


Beneficis de l’esport en general.

L’activitat esportiva, entesa com a joc o activitat lúdica que impliqui moviment, millora significativament les funcions cardiovasculars i contribueix a una adequada maduració del sistema múscul-esquelètic i de les seves habilitats psicomotoras.

L’exercici físic continuat, acompanyat d’una dieta equilibrada, contribuirà a la regulació del pes corporal, evitant l’aparició d’obesitat, tant en la infantesa com en la vida adulta (el 80% dels adults obesos han estat nens obesos). També ajudarà la prevenció de les malalties degeneratives com l’arteriosclerosi, estretament relacionada amb les malalties cardiovasculars.

En el nen, un entrenament regular produeix beneficis en les habilitats motrius i cognitives, sent beneficiós també per a les seves relacions personals i en el context del grup social que l’envolta. Aprèn a integrar-se i obté benestar físic i psicològic. Tots els beneficis que s’obtenen d’una vida activa són especialment significatius a partir de la pubertat.

Hàbits esportius saludables.

Les dades científiques llançades per les investigacions realitzades a tot el món han mostrat una i altra vegada que les classes d’Educació Física d’alta qualitat poden cobrir una amplitud de necessitats de totes les persones, especialment durant la infantesa i l’adolescència.

És més, si crees l’hàbit en el teu fill de fer-ho des de la primerenca infantesa, pot ser que estalviïs problemes quan el nen ingressi en l’adolescència. L’esport ajuda els nens a desenvolupar-se físicament i mentalment, a estar sans, i a relacionar-se d’una forma saludable amb altres nens. Estar en forma és estar sans. I aquesta és una regla general.

De la mateixa manera que els adults, els nens han de trobar i practicar un esport que els agradi. Al principi pot costar-li iniciar i seguir el ritme, però si el nen compta amb el suport, la determinació i la seguretat dels pares, tot caminarà.

No es pot oblidar que els més petits han de fer exercici que els diverteixi alhora. D’aquesta forma, es notarà un augment en la seva autoestima i la pèrdua d’alguna por que pugui existir. L’esport no solament és bo per a la salut física del nen, també ho és per a la seva salut mental. L’ajudarà a tenir més confiança en si mateix, a relacionar-se millor amb els altres i fins i tot a superar alguna malaltia com l’asma.

S’ha discutit molt sobre la influència de l’esport en el creixement infantil. Alguns experts apunten possibles perjudicis per a l’organisme, ja que el cos d’un nen és delicat i es troba en ple creixement, i els entrenaments excessivament durs i els inevitables microtraumatismes podrien influir negativament en ell. Però ningú no ha aconseguit demostrar aquest extrem i sí, en canvi, els avantatges que reporta la pràctica esportiva regular des de la infantesa.

A més, és més fàcil inculcar hàbits saludables a edats primerenques que eliminar hàbits dolents o autodestructius en l’edat adulta. Sedentarisme, tabaquisme, excés de pes, inadequada alimentació i altres variables són presents en la gènesi i desenvolupament de les anomenades malalties degeneratives, que s’associen als mals del món desenvolupat: arteriosclerosi, artrosi, diabetis tipus II, etc..

Aquestes patologies, encara que es manifesten en l’edat adulta, comencen a gestar-se en la infantesa. I és llavors quan es poden començar a prevenir, entre altres maneres, practicant esport.

Beneficis de l’esport.

En resum, els beneficis per a un nen que practiqui un esport són molts i les llistem a seguir:
1. Ingressa el nen en la societat.
2. L’ensenya a seguir regles.
3. L’ajuda a superar la timidesa.
4. Frena els seus impulsos excessius.
5. Li farà més col·laborador i menys individual.
6. Li farà reconèixer i respectar que existeix algú que sap més que ell.
7. Produeix un augment generalitzat del moviment coordinat.
8. Expansiona les seves possibilitats motrius.
9. Augmenta el seu creixement.
10. Pot corregir possibles defectes físics.
11. Potencia la creació i regularització d’hàbits.
12. Desenvolupa el seu plaer pel moviment.
13. Estimula la higiene i la salut.
14. L’ensenya a tenir responsabilitats.
El text ha sigut tret de la pàgina:
http://www.sportmagister.com/reportaje.asp?id_rep=3480&Hoja=2&data=2008

0 comentarios