Blogia
EASYFISQUIM , ESO i Batxillerat.

2 ESO A Física i Química 2012-2013

2C ESO : Exercicis de forces concurrents.  - Fes els dos exercicis de forces concurrents que apareixen a continuació. 

     Intenta fer-los, si finalment no saps fer-los ves a sota i llegeix la explicació de com es fan i observa la resolució de cada exercici que apareix ja feta.


Ejercicio 1 :Ver más ejercicios

Dos amigos, uno más corpulento y otro más delgado, empujan un sofá en la misma dirección y sentido. El primero de ellos ejerce una fuerza de 10 N y el segundo 8 N. ¿Cuál es la fuerza resultante con la que empujan el sofá?.


Ejercicio 2 :Ver más ejercicios

Un chico y una chica atan a una anilla dos cuerdas y juegan para saber quien tiene más fuerza. El chico coge una de las cuerdas y aplica una fuerza de 10 N y al mismo tiempo la chica aplica 12 N. Si los dos tiran de su cuerda con la misma dirección pero cada uno en sentido contrario. ¿Quién ganará, el chico o la chica?.    - EXPLICACIÓ I RESOLUCIÓ DELS DOS EXERCICIS ANTERIORS PROPOSATS :

Fuerza Resultante

Cuando aplicamos más de una fuerza a un cuerpo, todas ellas pueden ser sustituidas por una única fuerza cuyo efecto es equivalente a aplicar todas las anteriores al mismo tiempo. Esta fuerza recibe el nombre de fuerza resultante y el proceso por el que se calcula recibe el nombre de suma de fuerzas.

A lo largo de este apartado nos centraremos en el cálculo de la fuerza resultante, cuando sobre un cuerpo actúan únicamente fuerzas concurrentes.

Suma de Fuerzas Concurrentes

Para determinar la fuerza resultante de varias fuerzas concurrentes, estudiaremos diferentes casos:

  • las fuerzas actúan en la misma dirección y sentido.
  • las fuerzas actúan en la misma dirección  y sentido contrario.
  • las fuerzas actúan en cualquier dirección.

Suma de fuerzas concurrentes con la misma dirección y sentido

Si se aplican dos fuerzas  concurrentes a un cuerpo con la misma dirección y sentido (imagen izquierda), pueden ser sustituidas por una única fuerza equivalente con la misma dirección y sentido que las anteriores (imagen derecha), aunque el módulo de esta nueva fuerza será igual a la suma de los módulos de las dos fuerzas.

Dos amigos, uno más corpulento y otro más delgado, empujan un sofá en la misma dirección y sentido. El primero de ellos ejerce una fuerza de 10 N y el segundo 8 N. ¿Cuál es la fuerza resultante con la que empujan el sofá?

Solución

Datos

F1 = 10 N
F2 = 8 N
FR = ?

Resolución

Dado que las fuerzas que ejercen son concurrentes y se aplican en la misma dirección y sentido, ambas pueden ser sustituidas por una única fuerza resultante cuyo efecto es el mismo que aplicar las dos anteriores. El módulo de la nueva fuerza resultante se calcula:

FR = F1 + F2
FR = 10 N + 8 N
FR = 18 N

Suma de fuerzas concurrentes con la misma dirección y distinto sentido

Si se aplican dos fuerzas concurrentes a un cuerpo con la misma dirección, aunque distinto sentido (imagen izquierda), pueden ser sustituidas por una única fuerza equivalente con la misma dirección y sentido que la mayor de las anteriores (imagen derecha), aunque el módulo de esta nueva fuerza será igual al valor absoluto de la resta de los módulos de las dos fuerzas.

Un chico y una chica atan a una anilla dos cuerdas y juegan para saber quien tiene más fuerza. El chico coge una de las cuerdas y aplica una fuerza de 10 N y al mismo tiempo la chica aplica 12 N. Si los dos tiran de su cuerda con la misma dirección pero cada uno en sentido contrario. ¿Quién ganará, el chico o la chica?

Solución

Datos

Fchico = 10 N
Fchica = 12 N

FR = ?

Resolución

Dado que las fuerzas que ejercen son concurrentes y se aplican en la misma dirección aunque en sentido contrario, ambas pueden ser sustituidas por una única fuerza resultante. Dicha fuerza tiene la misma dirección y el sentido de la mayor. En este caso:

FR = | Fchico - Fchica |
FR = | 10 N - 12 N |
FR = 2 N

Esto quiere decir que la situación equivalente  es como si el chico no tirara de la cuerda y ella tirase con una fuerza de 2 N. Por tanto, gana la chica. 

Suma de fuerzas concurrentes son distinta dirección


Si se aplican dos fuerzas concurrentes a un cuerpo con distinta dirección (imagen izquierda), pueden ser sustituidas por una única fuerza equivalente con la dirección del paralelogramo que se forma tomando las fuerzas como lados del mismo (imagen derecha). Si el ángulo entre las dos fuerzas es de 90º,  el módulo de la nueva fuerza puede calcularse por medio del teorema de Pitágoras.


   -  Quan acabis ves al següent web i llegeix les diapositives que apareixen que et fan un repàs de tot el tema de les forces :


                     http://www.slideshare.net/lumorral/les-forces-6862591


2 ESO: Activitat per a calcular el teu pes a cadascun dels planetes del sistema solar.

2 ESO:  Activitat per a calcular el teu pes a cadascun dels planetes del sistema solar.    Ves al següent web i mira a l´esquerra on diu planetes terrestres i planetes jovianos, i busca les gravetats de cadascun dels 9 planetes.  Una vegada tinguis la gravetat de cada planeta fes una taula i amb la fórmula  P=m.g  calcula el teu pes en newtons a cadascun dels planetes :                     http://elsolylos9planetas.galeon.com/web/marco.html  Aquí a la foto que veieu penjada hi ha un exemple de la taula que haveu de fer amb el meu pes que he calculat a cada planeta.  Vosaltres haveu de fer el mateix però amb la vostra massa i calcular el vostre pes.

2C ESO : Activitats sobre el vector Força i la força pes.

-  Ves al següent web, llegeix i fes les activitats que t´indiqui el professor :


                 http://www.quimicaweb.net/grupo_trabajo_ccnn_2/tema2/


-  Quan acabis de consultar la web anterior, ves a la que apareix a continuació i repassa els apartats que has estudiat abans. Consulta tots els apartats i mira amb atenció els dibuixos i esquemes :


                  http://blocs.xtec.cat/naturalsom/2n-eso/9-les-forces/#mesura

2ESO : Practica del càlcul de la velocitat d' una pilota amb moviment MRU.

30-4-14 :

Càlcul de la velocitat mitjana d' una pilota de tenis llançada amb MRU.

2 ESO : Activitats acceleració pel grup 2C curs 2013-2014


1- Llegeix la teoria sobre l´acceleració que apareix al següent web i fes els exercicis que t´indiqui el professor :

https://sites.google.com/site/2nesocn/home/2-materia-i-energia/2-5-mruv


      - exercici 1 : Apunta a la llibreta les fórmules corresponents al MRUA.

      - exercici 2 : Copia a la llibreta les gràfiques més importants del MRUA.2-  Feu les activitats de l´acceleració al següent web:

   http://nea.educastur.princast.es/repositorio/RECURSO_ZIP/1_jantoniozu_Movimiento%202ESO/Movimiento%202ESO/quiz/cuestio_aceler_4/cuest_7.htm3-  Del següent web, fes els exercicis  2, 3, 4  i 6.  (En aquest web, quan facis els problemes,  si no recordes bé com es fan, si fas click en la R que hi ha a sota de cada problema et sortirà com es fa l´exercici) :


http://www.edu365.cat/eso/muds/ciencies/problemes/cinematica2/cinema2_e.htm


DOSSIER I FEINES D´ESTIU PER A 2 ESO (ciències naturals) I 3 ESO (mates) pel Setembre 2013.

    Aquí us deixo, tant pels de mates de 3ESO A i D  com pels de física i química de 2ESO A i B, els dossiers per l´estiu per tal de recuperar l´assignatura que teniu suspesa. Aquests dossiers també són optatius pels alumnes que han aprovat però que volen treballar una mica durant l´estiu. 

    El dossier el podeu imprimir, si no voleu copiar els enunciats a la llibreta, i després contestar als exercicis en fulls en blanc.   O, també  podeu fer-ho tot a la llibreta però cal copiar llavors els enunciats dels exercicis a la llibreta també.- Dossier de mates d´estiu pels alumnes que han de recuperar al Setembre les mates de 3ESO (Grups A i D ) :


       https://docs.google.com/file/d/0B-kbo82ssTDabGFCUzM2R2NkZms/edit?usp=sharing
          

ATENCIÓ :
 Recordeu que al Setembre haureu de fer un examen de recuperació a més d´entregar aquest dossier.- Dossier de ciències naturals (física i química) pels alumnes que han de recuperar al Setembre les ciències naturals de 2ESO ( Grups A i B ) :


            https://docs.google.com/file/d/0B-kbo82ssTDaN2tlMExRbkM5eUk/edit?usp=sharingATENCIÓ :
 Recordeu que al Setembre haureu de fer un examen de recuperació a més d´entregar aquest dossier.


      (Si a algú li falta algun tema del llibre que m´enviï un mail a l´adreça meva que apareix aquí al bloc 
 (  profesoresobatx@hotmail.com )   i l´enviaré el tema en pdf que li falti ).

NOTA IMPORTANT :

 Per a recuperar al Setembre, a més de fer l´examen de recuperació que es farà al Setembre, cal presentar totalment fet i acabat el dossier d´estiu que us haveu descarregat de l´assignatura.


2 ESO RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS (FÍSICA I QUÍMICA).

  Aquí us indico les avaluacions que han de recuperar cada alumne/a de cada grup de l´assignatura de física i química.
    L´examen serà el dia  Dilluns 17-6-13  a les 11:30 hores a les aules A31 i A32  :

                                                                     GRUP 2A

                   Eila .............................................. Ha de recuperar la 1ª i 3ª avaluacions.
                   Carlos C. ...................................... Ha de recuperar la 1ª i 3ª avaluacions.
                   Romy ............................................  Ha de recuperar totes les avaluacions. 
                   Michelle ........................................  Ha de recuperar totes les avaluacions.

                 
                                                                      GRUP 2B

                   David B ........................................  Ha de recuperar les 3 avaluacions.
                   Vanessa ......................................  Ha de recuperar les 3 avaluacions.
                   Marc G. ........................................  Ha de recuperar les 3 avaluacions.
                   Mireia L. .......................................  Ha de recuperar les 3 avaluacions.
                   Ana ...............................................  Ha de recuperar les 3 avaluacions.
                   Mireia T. .......................................  Ha de recuperar la 2ª i 3ª avaluacions.
                   Patricia V. ....................................  Ha de recuperar solament la 3ª avaluació.- Els següents alumnes NO han aprovat l´examen de recuperació d´avuí dilluns 17-6-13 i per tant hauran de descarregar-se el dossier d´estiu i entregar-lo al Setembre fet, a més de fer l´examen de recuperació de Setembre :

                                                        David B.
                                                        Ana R.
                                                        Eila
                                                        Vanessa
                                                        Carlos C.
                                                        Patricia V.
                                                        Mireia T.
                                                        Michelle
                                                        Mireia L.
                                                        
        I també els alumnes que no s´han presentat a l´examen d´avuí 17-6-13 hauràn de recuperar al Setembre:  Romy i Marc G.
                   

2 ESO: Experiments sobre la llum i el so.

2 ESO:  Experiments sobre la llum i el so. Avuí pots mirar aquests videos amb diferents experiències curioses sobre la llum i el so. Després pensa què és el que passa a cada video i perquè, o comenta amb el profe perquè passa cada cosa.

video 1:  http://www.youtube.com/watch?v=m1JgJS7DYkk

video 2:  http://www.youtube.com/watch?v=jhr1vlIDoj8

video 3:  http://www.youtube.com/watch?v=DztKnu1guK0

video 4:  http://www.youtube.com/watch?v=ozKc9zOMS1E

video 5:  http://www.youtube.com/watch?v=QG-5mvV86uU

video 6:  http://www.youtube.com/watch?v=j8BEyCWOcb8

video 7:  http://www.youtube.com/watch?v=COww9t41GbQ

video 8:  http://www.youtube.com/watch?v=br7002ovIQ4

video 9:  http://www.youtube.com/watch?v=xRrncWpz9sY

video 10: http://www.youtube.com/watch?v=Olg4UBCD7s4

video 11: http://www.youtube.com/watch?v=vbg0SWrHBqM

video 12: http://www.youtube.com/watch?v=TzERdppwlFU

video 13: http://www.youtube.com/watch?v=NU9aeHLmD-Q

video 14: http://www.youtube.com/watch?v=xu0Z_hx4ZTQ

video 15: http://www.youtube.com/watch?v=LP30btJ1Skw

video 16: (en anglés) http://www.youtube.com/watch?v=nQOKTz42nuU