Se muestran los artículos pertenecientes a Abril de 2013.                           Aquí us deixo un video del que hem fet exactament al laboratori avuí per a comprobar la transformació d´energia calorífica en energia cinètica. - Explicació del fenòmen : 

  La flama escalfa l´aire del seu voltant, i crea un corrent ascendent degut a que l´aire calent és més lleuger (menys dens) que l´aire fred. Per tant, aquest corrent d´aire més calent que puja produeix un moviment en l´espira de paper.
     Es així que, l´energia calorífica continguda en l´aire calent que ascendeix, passa al paper a través del moviment de l´aire i fa que l´espira es mogui, transformant-se en energia cinètica.

20130404123415-2013-04-04-12.13.27.jpg Aquí teniu el que vàrem escriure a la pissarra de la pràctica.


 I en aquest enllaç teniu la foto per descarregar-la i fer-la més gran per a veure-la millor:20130410120936-efecto-invernadero.jpg1 - Aquí teniu una bona foto que heu de copiar amb l´esquema de què és l´efecte hivernacle i com es produeix aquest efecte. Clickeu en el següent enllaç i copieu la foto a la llibreta :2- Ara que ja sabeu una mica en què consisteix, consulteu les següents webs i després escriviu un resum a la llibreta dient què és l´efecte hivernacle i quines conseqüències té:     


-  Aquest divendres dia 19-4-13, cadascun dels grups, ha d´entregar al final de la classe el treball que haveu fet sobre el COMPOST.

- I el proper dilluns dia 22-4-13 farem l´examen del tema de l´Energia.
20130417123210-tema-energia-esquema-2eso.jpgAquí al següent enllaç us podeu descarregar la foto de la pissarra on teniu l´esquema de tot el que hem vist i entra per l´examen del proper dilluns.

- Si encara no t´ha quedat clar després de veure el primer video, mira aquest :- Ara consulta el següent web per a contestar en la llibreta a les preguntes que tens a sota del tot en gran i en vermell :
PREGUNTES : 

1.  Es la mateixa cosa la calor que la temperatura?    quina diferència hi ha?.
2.  Quina va ser la primera font de calor i energia que va conèixer l´home?.
3. Quin és el sistema més senzill per a produir calor?.
4. Coneixes algun acte quotidià pel qual experimentis tu cada dia que pots obtenir calor?.
5. Quan vols encendre un misto, fas servir la fricció?   per què?.
6. Quan un cotxe circula per l´autopista els pneumàtics s´escalfen.  per què?.
7. A la nostra societat, no obstant, no es fa servir el sol directament per a escalfar les coses a la cuina, etc.  Què és el que realment s´utilitza per escalfar-nos a casa i escalfar el menjar o cuinar?.
8. És clar que a les cuines d´avuí en dia no es fa servir ja el carbó, però, on penses que si que es fa servir encara el carbó a la nostra societat, on?.
9. El calor és una forma d´energia?.
10. El calor es pot mesurar?     en quines unitats es pot mesurar?.
11. El calor i la temperatura són el mateix?.
12. L´energia que té el calor pot transformar la matèria, per exemple pot fer canviar l´estat d´agregació d´una substància. Digues un exemple amb l´aigua.
13. Per què augmenta el volumen d´un gas si aquest s´escalfa?.
14. I quan s´escalfa un sòlid o un líquid, el volumen augmenta però molt poc. Aquest fenomen s´anomena... com s´anomena?.
15. Què és la dilatació d´un cos?.
16. Què te a veure la vibració de les molècules d´un cos amb la dilatació?.
17. Digues quins canvis d´estat coneixes.
18. Què és la màquina de vapor?.
19. Amb què funciona una màquina de vapor?.
20. Què és la conducció del calor?.
21. Digues un exemple de com passa el calor d´un costat a altre d´un cos mitjançant la conducció.
22. Què és la convecció?.-
23. Per què els gasos i líquids presenten la convecció i els sòlids no?.
24. La llum del sol també transporta energia, o sigui calor.  Per tant, penses que el calor pot viajar en forma d´ona com ho fa la llum?.
25. Què és un conductor?    i què és un aïllant?.
26. El carbó, petroli i gas natural, són combustibles fòssils?    per què?.
27. Però el carbó, petroli i gas natural es van formar a partir d´una primera font d´energia, quina va ser?      va ser el calor del sol?.
28. A partir de quin segle va començar la humanitat a fer servir l´energia proporcionada pel calor dels combustibles fòssils i va deixar de fer servir solament el sol?.
29. Quan ja no tinguem combustibles fòssils, que farem servir per a obtenir energia per a escalfar-nos i obtenir calor pel que necessitem dia a dia?.
30. Llavors per què són importants les fonts d´energia renovables i quina relació tenen amb el calor i la temperatura?.


   En aquest video podràs apreciar millor la vertadera diferència entre el concepte de calor i el de temperatura, però a la vegada com es relacionen ambdos conceptes. 

  Després de veure el video hauràs d´apreciar la diferència entre :

- CALOR :  energia que passa d´un cos a altre i que solament podem parlar de calor quan hi ha energia que està  EN TRÀNSIT, o sigui que està passant d´un cos cap a un altre).  

 - TEMPERATURA :  és la quantitat d´energia que té un cos en un moment determinat i que no cal que estigui passant a cap lloc, simplement és l´energia que té una cosa, o sigui si està més o menys calent, i que mesurem amb el termòmetre.Per tant recorda :  

SOLAMENT PODEM PARLAR DE QUE HI HA CALOR SI VEIEM QUE AQUESTA ENERGIA, LA CALOR, ESTÀ PASSANT D´UN COS CALENT A ALTRE MÉS FRED.  SI NO ÉS EL CAS I NO ESTÀ PASSANT CAP COSA D´UN COS A ALTRE, NO HI HA CALOR, SINÓ QUE TENIM UN COS A UNA TEMPERATURA, I PROU.


- Ara ves al següent enllaç i fes online els exercicis que hi ha sobre la calor :

                                  http://www.xtec.cat/~jtrilla3/lacalor_jbz1.htm

20130424102240-matraces-moviment.gif Aquí us deixo una molt bona web on teniu apunts, videos i activitats online de molts temes i quasi tot el que interessa de física i química i que hem donat a 2 ESO.

 Us pot ser molt útil per a repassar temes, estudiar i fer exercicis.  Consulta la següent presentació i contesta a les preguntes que hi ha a sota :Preguntes :

1) Quina relació hi ha entre l´energia cinètica i la temperatura?.
2) L´energia tèrmica i l´energia cinètica de les molècules és el mateix?.
3) Quan escalfen un cos augmenta el moviment de les seves molècules, augmenta per tant la seva energia cinètica?.
4) Per tant augmentar la temperatura és augmentar l´energia cinètica?.-
5) I augmentar l´energia cinètica és augmentar el moviment de les molècules?.
6) Per tant quina relació hi ha entre la temperatura i el moviment de les molècules?.
7) Amb què es mesura la temperatura?.
8) Què és la dilatació d´un cos?.
9) Quan escalfem un cos les seves molècules es mouen més i es separen més.  Té relació això amb la dilatació?       i quina relació és aquesta?.
10) Llavors quan mesurem la temperatura d´un cos amb un termòmetre i veiem que el mercuri està pujant, què és el que li està passant al mercuri en realitat perquè pugi pel tub de vidre?.
11) Quines escales de temperatura coneixes?.
12) Quina temperatura és el zero absolut de temperatura mesurat en graus centígrads?.
13) I en graus kelvin, quin és el zero absolut?.
14) Quants graus kelvin són zero graus centígrads?.
15) Amb quina fórmula es passen els graus centígrads a graus kelvin?.
16) Què és l´equilibri tèrmic?    quan s´aconsegueix?.
17) Amb quines unitats es mesura el calor?.
18) Quina relació hi ha entre el julio i la caloria?.
19) De quines 3  maneres es pot transferir el calor d´un cos a un altre?.
20) Què és la convecció?.
21) Quin metall és el que més condueix la calor de tots?.
22) Què és un conductor de la calor?   i un aïllant?.
23) I quina substància és la més aïllant de totes?   per què penses que és això?.
24) Quan prens el sol a la platja, com arriba la calor del sol a la teva pell, per conducció, per convecció o per radiació?.
25) Quina relació hi ha llavors entre la radiació solar i les ones?.
26) Per què la radiació ultraviolada del sol escalfa més o crema més que la infrarroja o altre tipus de radiació solar?     què és el que té més la ultraviolada que no pas altra?.
27) Fa falta aire o alguna altra matèria perquè el calor ens arribi a través de les ones des del sol fins a la nostra pell?.