Se muestran los artículos pertenecientes a Noviembre de 2015.

20151109083829-20150205-104337-1-1.jpg
   - Els grups A,B i C de 3ESO han d’entregar un treball sobre el tema de gasos que estem estudiant.  Aquest treball s’ha d’entregar entre el 1 i el 4-12-15.  El treball s’entregarà o en paper fet a boli, o en paper fet a ordinador, o per mail en un arxiu pdf, un word o un powerpoint. El treball ha de consistir i tenir les parts i característiques següents :     (ATENCIÓ :  ELS ALUMNES QUE NO MOSTRIN NI TINGUIN UN BON COMPORTAMENT I ACTITUD A CLASSE NO PODRAN FER AQUEST TREBALL PER PUJAR LA NOTA I LA SEVA QUALIFICACIÓ SERÀ SOLAMENT LA QUE TREGUIN A L’EXAMEN).
 


 1. Ha que tenir una portada indicant el títol, nombre, curs i grup de l’alumne i data d’entrega.
 2. Cal que el primer full sigui un índex indicant les parts i pàgines corresponents a cada apartat del treball.
 3. Un segon full fent una introducció del tema, ...perquè estudiem els gasos, quines característiques principals tenen perquè siguin interessants pel nostre món quotidià i utilitat a la nostra vida diària.
 4. Als següents fulls (3 o 4 fulls...o els que consideris oportuns) , segons com l’alumne es vulgui organitzar, ha de figurar en diferents apartats el següent :

               - Explicar les característiques dels gasos, què i com són i com es comporten, segons la teoria cinèticomolecular.
               - Explicar amb text i dibuixos les lleis dels gasos de Boyle-Mariotte, Gay Lussac i la de Charles-Gay Lussac.
               - Indicar, explicar i comentar algunes aplicacions concretes de gasos a la industria, a algun producte que fas servir normalment a casa o alguna aplicació interessant al nostre món.


 5. A continuació cal escriure un full amb un petit comentari o conclusió de què has après, o que t’ha semblat més interessant o alguna cosa que destacaries sobre el tema dels gasos que has estudiat.

 6. A l’últim full cal fer una bibliografia indicant els llibres consultats i/o les pàgines web consultades.

      - INDICACIONS I AJUDES PERQUÈ PLANIFIQUEU EL VOSTRE TREBALL :

        

       * El treball es pot entregar en paper a boli, en paper a ordinador, o es pot enviar en un pdf, word o powerpoint per mail al mail del professor ( el mail està també a dalt del tot d’aquest bloc ):                   

                                                                profesoresobatx@hotmail.com


      * El treball tindrà primer una portada (amb el títol del treball, nom i cognoms, grup i curs i data d’entrega ), a continuació un índex on apareguin en quina pàgina està cada apartat del treball, a continuació la introducció, després el treball, i finalment un últim full amb la bibliografia. En total un mínim de 8 pàgines ( per una cara o per dues cares, és igual) i un màxim de 15 pàgines. No val paper quadriculat ni de llibreta, s’ha d’entregar en folis blancs.


     * Aquest treball seria desitjable que tingués unes tapes transparents o algun tipus de enquadernació a l’hora d’entregar-lo. La realització i entrega d’aquest treball, en cas de que estigui perfectament fet, el.laborat i presentat, tindrà una puntuació del 40% ( 4 punts com a màxim ) de la nota corresponent al tema 2. Per tant els punts que tinguis en aquest treball, de 0 a 4, es sumaran a la nota que obtinguis a l’examen del tema 2.

     * Us aconsello que abans de començar el treball, perquè tingueu una bona idea de QUÈ i COM cal fer el treball, quines parts podeu posar, etc, caldria que us llegiu el tema 2 del llibre sencer al menys dues vegades, i després de llegir-lo sencer ja veureu com us feu un esquema més clar al cap de qué i com podeu fer el treball i com dividir-lo i quines parts posar.
     * En qüestió de dibuixos i esquemes al propi llibre teniu de molt interessants, així com els de la pàgina 33 del llibre, a més de que els textos de les pàgines 36 a la 39 us poden ajudar molt en qüestió d’aplicacions i utilitats pràctiques de les lleis dels gasos. Cal també que us llegiu per tant les lectures de les pàgines 36, 37, 38 i 39.
    * És un treball aquest que teniu molts dies per fer-lo, per tant no val simplement en llegir lo del llibre, teniu temps per consultar internet, escollir entre la millor informació i fer el treball amb tranquilitat i pensant bé què i com cal fer-lo, ja que teniu fins el Desembre per entregar-lo. Organitzeu-vos bé i aneu fent una mica cada dia, organiteu-vos quins dies fareu servir per cercar informació, quins dies per seleccionar-la i resumir-la i quins dies per escriure el treball i fer l’índex, la introducció i la bibliografia.

    * Pensa que la introducció és una part molt important del treball, ja que és com la introducció d’un llibre, en el qual ja es diu de què es parlarà més o menys, quines parts es tractaran amb més profunditat o importància i per quin motiu es fa el treball i quina importància tenen els gasos a la nostra vida quotidiana i al nostre món actual industrialitzat. De la lectura de la introducció que fa un alumne en un treball es veu ja molt clarament si l’alumne en qüestió té o no idea del  que va a parlar i del tema de què tracta el treball. Una bona introducció mostra que l’alumne sap de què parlarà, què tenen de important o no els gasos, quines aplicacions i si ha entés o no el tema que ha estudiat. Prepara-la bé i pensa una mica com escriure-la de manera atractiva, interessant i que sigui curiosa pel professor que la corregirà.   NOTA IMPORTANT :   M’adonaré rapidament al corregir si l’alumne ha copiat el treball d’altres companys o si ha copiat la informació en plan "CORTA I PEGA" de internet. No es tracta d’això. Has de buscar la informació en internet, llegir-la i seleccionar la que et sembli més important, clara i adequada pel teu treball. Després hauràs de resumir el que creguis necessari i escriure finalment al teu treball amb les teves paraules el que creguis adequat per a cada apartat del teu treball. Per tant es tracta de que treballis la informació, la seleccionis, la resumeixis i facis els esquemes o dibuixos que més ajudaran a comprendre el que has escrit i ilustraran millor el text que has escrit amb les teves paraules.
  No vull el treball fet a impresora, el vull escrit amb bolígraf amb la teva lletra, per a evitar que copieu i pegueu coses directament de internet. Per tant ja sabeu, a boli i a mà.

  NO ES POT COPIAR RES DIRECTAMENT DEL LLIBRE, NI D’UN COMPANY NI DE INTERNET, PERQUÈ EM DONARÉ COMPTE. CAL MÉS QUE TREBALLEU BÉ EL POQUET QUE FEU QUE COPIEU MOLT I HO FIQUEU TOT COPIAT AL TREBALL, AIXÒ NO VAL ABSOLUTAMENT PER A RES.

   
20151109102317-20151109-101554-1.jpg

    Aquí us deixo la demostració de la fórmula que us he comentat aquest matí a classe perquè mireu els passos de la demostració amb cura a casa, i si no ho enteneu bé el proper dia em pregunteu i ho mirarem amb detall a classe. Aquí teniu la demostració feta pas a pas a la foto que surt en aquest article 23.


20151112104210-escalas-termometricas.jpg
   1) A la següent web teniu un powerpoint o slideshare on s’explica molt bé què és l’escala absoluta de temperatura i la diferència i semblança entre els Kelvins i els centígrads :


   http://es.slideshare.net/mobile/ernestoyanezrivera/escala-kelvin


   2) A la següent web teniu un convertidor per passar de Kelvins a Centígrads o a l’inrevés :

   https://www.google.es/search?sclient=tablet-gws&site=&source=hp&q=kelvin+y+celsius&oq=Kelvin+y+&gs_l=tablet-gws.1.0.0l3.9906.21570.0.24103.9.6.0.3.3.0.176.875.0j6.6.0....0...1c.1.64.tablet-gws..0.9.909.JE90gAfSY68
20151112094751-20151112-094201-1.jpg
  
  1) A la següent web teniu una explicació sobre les lleis dels gasos, i com es comporten les molècules a dintre dels gaos :

              http://www.edu365.com/eso/muds/ciencies/problemes/gasos/index.htm  2) I en aquesta altra web, que està molt bé, podeu trobar tot allò relacionat amb els gasos, des de una bona introducció, des de com intervé la teoria cinèticomolecular per a explicar l’estructura dels gasos, també explica què és la temperatura i les diferents escales, i també tracta les lleis dels gasos de Boyle i Charles Gay-Lussac. Consulteu-la perquè val la pena. Les animacions que surten pot ser que solament funcionen si l’obres en un ordinador i no en la tablet o al mòbil, però de totes maneres el text de cada apartat és molt interessant i ho podeu fer servir, i després en casa amb l’ordinador consulteu les animacions :


              http://www.juntadeandalucia.es/averroes/recursos_informaticos/andared02/leyes_gases/   - En aquests webs pots repassar què és la teoria cinèticomolecular i com explica l’estructura i comportament dels gasos i de les molècules o àtoms de què es componen :

  1) http://www.profesorenlinea.cl/fisica/GasesModeloCorpuscular.htm20151116121610-20151116-121118-1.jpg
20151118164129-descarga-2-.jpg
  - Aquí us deixo alguns links perquè us mireu la caiguda lliure i alguns comentaris al respecte que està molt ben explicat :

                                       

                                       1.  http://cefax.org/eso/Cinematica/4_2caidalibre.html

 2. http://www.xtec.cat/ieslamallola/fisica/nousproblemes/demo/resum_possib_mrua_caiguda.html

 3. https://ca.m.wikibooks.org/wiki/Ciències_de_la_Naturalesa_(nivell_ESO)/Caiguda_lliure20151118171818-20151118-171305-1.jpg
20151118175332-descarga-3-.jpg


   - A més de resoldre els següents exercicis, en cadascun d’ells, has d’indicar en primer lloc al començament de cadascun, quina llei dels gasos cal aplicar per a resoldre’l, si la llei general dels gasos, la llei de Boyle, la de Gay-Lussac o la de Charles-Gay Lussac.


   1-  Un gas es troba en un entorn a pressió constant a una temperatura de 125ºC ocupant un volum de 0’125 litres. A continuació es refreda el gas i el volum es redueix a la tercera part. A quina temperatura es trobarà el gas finalment?.

   2-  Un barreja de gas combustible es troba a l’interior d’un cilindre d’una motocicleta. La mescla de gasos es troba inicialment a una pressió de 98000 Pa en un volum de 125 centímetres cúbics. Només engegar la moto i iniciar la marxa el volum passa a ser la cinquena part del inicial. A quina pressió en atmòsferes es trobarà finalment la barreja de gasos a la primera explosió del motor quan accelerem la primera vegada?. 
        Considerarem hipotèticament que la temperatura es manté constant durant els mil.lisegons que dura la primera explosió. El volum cal passar-lo a litres.


   3-  Un gas es troba tancat a volum constant a l’interior d’una olla a pressió a una temperatura de 82ºC i a una pressió de 0’82 atm. L’olla s’escalfa fins que la pressió és sis vegades la inicial. A quina temperatura estarà el gas a dintre de l’olla després de l’escalfament?.


   4- A la pressió de 2 bar, un volum de 250000 mil.límetres cúbics i temperatura de -10ºC es fica a un gas a dintre d’un motor. A quina temperatura es trobarà aquest gas si augmentem la pressió fins a 2800 mm de Hg i el gas es comprimeix fins a la meitat del seu volum ?.20151125105215-images-8-.jpg

   - Aquí us deixo alguns enllaços per a repassar i consultar el que hem vist sobre tots els tipus de moviments que hem vist, també aquest últim del moviment circular uniforme :

   
      -   http://newton.cnice.mec.es/materiales_didacticos/mcu/mcuobjetivos.htm

      -   http://www.edu365.com/batxillerat/recursos_xarxa/fisica.htm

20151125132313-20151125-131151-1.jpg
20151125142455-20151125-142006.jpg